Kunst en industrie, de kijk op kunst van een industrieel.
Directies van Werkspoor hebben steeds grote belangstelling getoond voor de schone kunsten. Met name werd aandacht geschonken aan de esthetische vormgeving van producten, onder meer door Elsebeth van Blerkom, Ineke Boks, Gerard Hordijk, Willem Rietveld.
De kop van motor- en sluitrijtuigen van de Nederlands-Zwitserse Trans Europ Express (1957) en het interieur van rijtuigen voor Argentiniƫ getuigen hiervan.
In de jaren dertig van de 20e eeuw gaf ir. M.R. Damme, directeur van Werkspoor, opdrachten om de productiviteit van Werkspoor uit te beelden. Veel van deze schilderijen zijn te zien op Werkspoorkalenders.
Opdrachten aan beeldende kunstenaars geven blijk van toenadering tussen kunst en industrie. Werkspoor is een vroeg voorbeeld van een Nederlandse industrie die opdrachten gaf aan kunstenaars.
Affichetekenaar Wim ten Broek vervaardigde in 1939 een serie prachtige gouaches voor kalenderbladen (Zoals op deze pagina te zien). Na 1945 werden opdrachten gegeven aan Lex Horn, Maaike en Leo Braat, Johan Sjollema, Theo Kurpershoek, Gerard Hordijk en de beeldhouwer Henri Wezelaar.